Bilorientering Bilo Uppland

Stacks Image 27


Gösta Johansson
Norra Hagunda

Rasbo MK

ur Klubbnytt december 1990 nr2
Det var stor bestörtning och förtvivlan vi kände när meddelandet om Gösta Johanssons bortgång kom. Gösta som blev medlem i Rasbo MK 1977 var en av Sveriges bästa Bil-O förare. Han började sin tävlingsdebut för över 30 år sen och har sedan dess kört över 500 tävlingar.

I början tävlade han i MHFs Bil-O tävlingar. Han tog bl.a 3 RM-titlar, 25 DM-segar för att 1988 tilldelas "Årets tävlingsprofil". Under 80-talet åkte han även Bil-O tävlingar i SBFs regi med stora framgångar.

Saknaden efter Gösta blir stor, men vi skall alltid minnas honom som den vänlige, tålmodige kamrat och pappa för alla Bil-O-åkarna. Han satsade sig själv och sparade aldrig på tid och krafter för att hjälpa alla unga och vilsna nybörjare. Vi är många som med tacksamhet tänker på Gösta och på vad han var för oss i livet.

/BERNTH KARLSSON
Stacks Image 28
Artikel ur Klubbnytt från 1988
"Grattis Gösta - årets tävlingsprofil 1988

Grattis säger vi till Gösta Johansson som blivit utsedd till tävlingsprofil 1988. Ingen lär höja på ögonbrynen över juryns beslut. Efter starten 1958 har Gösta nämligen hunnit med 500-talet tävlingar och kammat hem massor av titlar. Och inte nog med det, han kammade hem riksmästerskapstiteln samma dag som han fick motta priset.

Det var alltså vid årets RM-tävling i bilorientering den 23 september i Möklinta som priset till "Årets Tävlingsprofil 1988" delades ut. Gösta är sedan länge en känd "profil" i bilorienteringskretsar.

Gösta Johansson, från Uppsala, har varit aktiv och tävlat sedan 1958, och under den tiden har han hunnit åka ca 500 tävlingar. Meritlistan är lång och Gösta kunde i år utöka den med ytterligare en RM-titel till de två han har sedan tidigare.

Distriktsmästerskap har han i klasar, bl a 22 lag-titlar i följd (!)

Kartläsare för Gösta har varit hans grabb Roine sedan 1961. När man började köra ihop var det många som förfasade sig över att Gösta tog med sig Roine ut i skogen på nätterna. Han var ju så ung, bara 11 år.

Nu har Gösta dragit ner lite på tävlingsantalet och Roine har börjat köra allt fler tävlingar med ny chaufför. Men att pappa fortfarande har mycket kvar att ge visade väl årets RM, där Gösta och Roine efter en bra genomförd tävling kunde ta hem (i det närmaste) alla priser.

Förutom RM-titeln kunde Roine åka hem med ett guld i kombinationsmästerskapet (MHF–SBF) och pappa Gösta fick ju motta "Årets Tävlingsprofil 1988".

Vem är då Gösta utanför tävlingsbanan? Kort kan man väl säga att MHF även då spelar en stor roll. Han är givetvis distriktstävlingsledare, men också aktiv inom lokalavdelningen. Det har blivit ett par - tre kongresser under åren.

Gösta är gift sedan över 40 år med Kerstin och de har två barn, Roine och Runar. Gösta jobbar varje dag på sitt åkeri, som han haft sedan början av 50-talet. När han inte tävlar, är sommarstugan det stora intresset. Här tillbringar Gösta och Kerstin det mesta av fritiden under sommarhalvåret och helger.

De som träffat Gösta, kan skriva under på att priset i år hamnade hos rätt person. Han om någon är en profil inom bilorienteringen. Vid utdelningen sa Gösta, att det här nog var hans sista RM. Fan tro't."