Bilorientering Bilo Uppland

NEZ – North European Zone
Auto Navigation Championship

NEZ är en internationell bilorienteringsserie som är öppen för deltagande för alla med nationell licens (A,B,C). Enda kravet är att de deltagande har licens för samma nationalitet och är medlemmar i en SBF-ansluten motorklubb.

Prata gärna med någon av oss aktiva som nu deltar i NEZ om ni är intresserade av att delta och har några funderingar kring serien. Vi är ett tappert kämpande gäng som åker – men vi blir gärna fler som tampas!

Deltävlingarna
Normalt sett körs oftast minst tre deltävlingar varje år med arrangemang i Danmark, Finland och Sverige. Ibland är även Norge med och arrangerar en deltävling. Man får räkna poäng från de tävlingar man gör i utlandet, och poäng från den bästa av NEZ-tävlingarna man gör i hemlandet. Tävlingarna går alltid fredag/lördag.

Serien startades 1978 och kördes fram till och med 2005 som NoM – Nordiskt Mästerskap i Bilorientering. I och med Europas utveckling till att omfatta ett större område än vad enbart Norden gör så infördes NEZ.

Nu är det således även öppet för deltagare från Island, Ryssland, Estland, Lettland, Litauen – förutom från de ursprungliga Danmark, Finland, Norge och Sverige.

NEZ beginners-cup är en serie i NEZ-serien som är öppen för de som är nya inom att åka NEZ. NEZ-cup får man räknas till om man inte har åkt mer än sex NEZ-deltävlingar utomlands innan det gällande året. Cup-delen brukar räknas något kortare än hela NEZ-tävlingen, men man får även räkna sitt resultat till NEZ om man fullföljer alla etapper i tävlingen.
Finland
Den orienteringstyp som är enklast att komma igång med är den Finska. Har man vana av att åka långa MSO- eller SM-deltävlingar har du ett hum om tävlingskaraktär och längd. Det går alltså bra att man åker även om man har C- eller B-licens av Nationell karaktär. Skulle inte rekommendera deltagande i en finsk tävling med en låg bil utan hasplåt dock.

Danmark
Den form av bilo som undertecknad tycker är häftigast är den Danska – den är klurig och man blir oftast rejält lurad. Det fina i Danmark är att man oftast får flera valmöjligheter hur man löser problemet, men man kommer alltid (läs oftast) vidare – trots missade kontroller. Man vill alltid dit igen för att bli bättre som kartläsare. Var inte rädd om lacken på bilen om du tänker åka NEZ i Danmark – det är ett land med täta granplantager som ofta får utforskas på nära håll. Dasu's bilosida.