Bilorientering Bilo Uppland

Stacks Image 3
Historik
En tidig orientering i Uppland arrangerades i Rospiggarnas klubb MK Orion:s regi redan 18 april 1930 – samma år som motorklubben bildades.

Från början fanns motorsporten som Landsvägstävling, sedermera T – Tillförlitlighet för bil & MC, vilket det kördes SM i mellan 1952 – 1973. OT – Orientering och Tillförlitlighet kördes i två typer OT-A där det ingick prov, och OT-B som det även ingick specialsträckor i. Själva orienteringen var då transportsträckor till tillförlitlighetssträckor. Något senare blev det Roadbook för transporterna.
Läs nu gamla referat och se lite film som vi har publicerat.

Läs mer om historiken till bilorienteringens utveckling på de utmärkta sidorna som Andres Haas har –
Ampes rallysida.

Du måste absolut också titta in på Linköping MS:s massiva nostalgisidor som har massor med trevliga referat, bilder och tidningsklipp publicerade. Anders Wing med vänner har arbetat hårt med att skriva om 40- och 50-talet, med 60-talet under arbete.

bilden | Bernth Karlsson och Bengt Becke Eriksson, Rasbo MK
Utvecklingen skedde sen i olika riktningar; till exempel Rally och Bilorientering. I rally behöll man gasandet på specialsträckor samt enklare transporter däremellan – medan själva kartfinesserna och långa tävlingar hamnade i bilorientering!

Från 1950 till 1970-talet körde man med karttryck i 200.000, 100.000 och 50.000 dels skala. Från en bit in på 1970-talet delades
körordern upp med mindre kartklipp i varierande kartskala i varje delruta.

Arrangörerna sorterades exempelvis under KAK, AMF, MHF och SBF.